TEKİRDAĞ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Yahya Kemal Beyatlı'nın Doğumunun 137. Yıldönümü Münasebetiyle Anma Programı Düzenlendi

Yahya Kemal Beyatlı'nın Doğumunun 137. Yıldönümü Münasebetiyle Anma Programı Düzenlendi

Edebiyatımızın ulu çınarlarından şair, yazar, milletvekili ve büyükelçi Yahya Kemal Beyatlı doğumunun 137. yıldönümü münasebetiyle, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde Anma Programı düzenlendi.

Programa Vali Aziz Yıldırım'ın yanı sıra, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Kılıç, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımız'ın okunmasıyla başladı. Ardından TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un mesajı okundu.

Meclis Başkanı Şentop mesajında şu ifadelere yer verdi; "Milli şairimiz Yahya Kemal, Türk Edebiyatının öncülerinden olup İstanbul şairi olması İle bilinmektedir. Tarihin kahramanlıklarını, sıradışı olaylarını ve güzelliklerini kendi zamanının diliyle yansıtma anlayışı ile Osmanlı Türkçesini en iyi şekilde kullanarak ülkemize ve milletimize kalemiyle hizmet etmiş ve birçok önemli eser emanet etmiştir. Yahya Kemal Beyatlı'yı hayırla yad ediyorum. Ruhu şad olsun. Bu düşüncelerle Yahya Kemal Beyatlı'nın doğumunun 137. yıl dönümü vesilesi ile düzenlediğiniz anma programını tebrik eder, gelecek nesillerin tarih bilincine katkı sunmalarını temenni ederim.

Bu güzel vesile ile bir araya gelmiş değerli misafirlerinizi en içten duygularımla selamlarım."

Ardından açılış konuşmasını Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu yaptı. Sonrasında Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Azra Naz Darcan "Sessiz Gemi", Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Bektaş Aslandaş ise "Deniz Türküsü" adlı şiiri okudu.

Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Kaya yaptı.

Akademisyen Kaya konuşmasında şu ifadeler yer verdi; "Bugün Türk büyük şairi Yahya Kemal Beyatlı'yı anmak üzere toplandık. Yolu Tekirdağımızla kesişen Kemallerden biridir Yahya Kemal. Bugün onun aziz hatırasını yad etmek üzere bir aradayız.

Türk Edebiyatının büyük şairi Yahya Kemal, 137 yıl önce bugün 1884 yılında o gün Osmanlı toprağı olan Üsküp'te dünyaya geldi.

Asıl adi Ahmed Âgah'tır. Soyu III. Mustafa dönemi Rumeli sancakbeyi Şehsüvar Paşa'ya dayanır ki Beyatlı soyadı da Şehsüvar kelimesinin Türkçe karşılığıdır. İlk tahsilini Üsküp'te almış, ardından Üsküp İdadisine başlamıştır. Selanik'e taşınmalarının ardından bir müddet Selanik İdadisine devam ettiyse de annesinin ölümü üzerine Üsküp'e dönmüşlerdir. Yahya Kemal'in ortaöğrenimi ailevi sebeplerle kesintiye uğramış ailesi onu İstanbul'a göndermiştir. Bu sırada Paris'e gitmiş ve orada eğitim almıştır. Paris'te bulunduğu yıllarda Avrupa'yı gezmiş, Londra'da bulunmuş, Avrupa'nın siyasi hareketlerinden etkilenmiştir. İstanbul'da çeşitli kurumlarda Bati Edebiyatı ve Türk Edebiyatı dersleri verdi. 1922'de Lozan barış müzakerelerine müşavir delege olarak katıldı.

Yurda döndüğünde II. Dönem milletvekili olarak meclise girdi. Varşova, Madrid ve Lizbon'da orta elçi olarak görev yaptı. 1933'te yurda döndü. Yozgat milletvekili oldu. Ardından iki dönem Tekirdağ milletvekilliği yaptı.

1942'de İstanbul milletvekili oldu. Yeni kurulan Pakistan'a ilk büyükelçi oldu. 1949'da emekli olarak yurda döndü. Tedavi için birkaç kez Paris'e gitti. 1 Kasım 1958'de Cerrahpaşa Hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Mezarı Rumeli Kabristanındadır.

Daha eğitiminin başlarında Tanzimat Dönemi Türk edebiyatının şöhretli yazar ve şairlerini takip etmiş, küçük yaşta şiirler yazmıştır. Ardından Servet-i Fünun yazar ve şairlerini takip etmiştir. Onun edebi yaşamında Paris'te geçirdiği yılların derin tesiri olmuştur. Orada Batı edebiyatını takip etmiştir. Fransız tarihçi Albert Sorel den çok etkilenmiştir.

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar" diyen, Tekirdağ'ımızın önemli değerlerinden biri olan büyük şair Yahya Kemal Beyatlı'yı rahmet ve özlemle anıyoruz.

Bu vesileyle Tekirdağ'la yolları kesişmiş Türk büyüklerini de saygı ve rahmetle anıyoruz."

Konuşmaların ardından Süleymanpaşa Belediye Konservatuvarı Şefi Salih Demirci tarafından Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirlerinden uyarlanan eserlerin yer aldığı bir konser sunuldu.

Ardından Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri, Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisi Sergi Salonu'nda Namık Kemal Derneği Başkanı Sezai Kurt'un koleksiyonundan oluşan "Yahya Kemal Beyatlı Konulu Fotoğraf Sergisi" ile Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan Yahya Kemal Beyatlı İle İlgili Kitaplar Sergisini" gezdiler.

03-12-202103-12-202103-12-202103-12-202103-12-202103-12-202103-12-202103-12-202103-12-202103-12-2021

100. Yıl Mahallesi İnci Sokak No 17.19/1 59100 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ - 0 282 261 21 20 / 0 282 261 20 11 / 0 282 261 20 77 /0 282 261 08 36 / 0 282 261 53 79

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.