TEKİRDAĞ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstiklal Marşı'nın Kabulü'nün 100. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı Düzenlendi

İstiklal Marşı'nın Kabulü'nün 100. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı Düzenlendi

İstiklal Marşı'mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Kabul Edilişinin 100. Yıl Dönümü ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Program Meclis Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop'un mesajının okunmasıyla başladı.

TBMM Başkanı Şentop mesajında şu ifadelere yer verdi;  "İstiklal Marşı'mızın 100'üncü Yılı"nda Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen "İstiklal Marşı'nın Kabul Edilişinin 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı" vesilesiyle sizleri hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.

İstiklal Marşı'mız "Hak, hakikat, vatan, millet, bayrak, ezan, hürriyet, istiklal, ahlak, adalet, vicdan, merhamet, mabet, şehadet" gibi değerler üzerine bina edilmiş, edebi bir şaheser, tarihi bir vesikadır. Bir yönüyle Allah'a yakarış, bir yönüyle millete davet, bir yönüyle düşmana meydan okuma, bir yönüyle geçmişe övgü, bir yönüyle gençlere nasihat, bir yönüyle de milletimize vasiyettir. Mehmet Âkif'in kaleme aldığı bağımsızlık haykırışımız İstiklal Marşı, Meclis'te kabul edilişinin 100. Yılında Türkiye'nin dört bir yanında genci yaşlısıyla ilk gün ki coşkusuyla okunmaya devam ediyor.

Milli şairimiz Mehmet Âkif, ilmi birikimi, Türkçe'ye hâkimiyeti, cesur ve ahlâklı kişiliği ile döneminde de saygı uyandıran toplumun öncü şahsiyetlerindendir. İstiklal Marşı'nın sözlerinin her birinin ayrı bir değerde olması yazarının kişiliğinden bağımsız değildir. Milli Marşımızın; içinde yaşadığı toplumun ruh hâli ile iç içe, Milli Mücadele'de ön safta, hakeza entelektüel birikime haiz bir yazarın kaleminden çıktığı aşikardır.

Bizler bugün ecdadımızın izzet ve iffetimize sahip çıkmak amacıyla verdiği asil mücadelenin umdelerine sahip çıkmak irade ve inancını korumakla vazifeliyiz. Âkif'in bahsettiği Âsım'ın nesli olarak bugün hayatın her alanında, İstiklal şairimizin ideallerini gerçekleştirmeye çalışmanın gayreti içinde olmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle düzenlenen anma programının İstiklalden İstikbale yaptığımız yolculuğu anlamamıza vesile olmasını diliyorum. Cenabı Hak hizmetlerimizi daim, gayretlerimizi kaim ve emeklerimizi makbul eylesin.

İstiklal Marşı'nın 100. yılı ve aziz şairimiz vesilesiyle; ahirete irtihal eden Milli Mücadele'nin komutanlarını, bu vatan için canlarını feda eden aziz şühedayı rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları âlî, mekânları cennet olsun.

Meclis Başkanı Şentop'un mesajının okunmasının ardından program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımız'ın okunmasıyla başladı.

Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Görevlisi Dr. Fikret Yıkılmaz yaptı.

Öğretim Görevlisi Yıkılmaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi: " Marş, 12 Şubat 1921'de bitti. 17 Şubat 1921'de Sebüllirreşad Mecmuası'nın ön sayfasında yayınlandı. 25 Şubat 1921'de de Kastamonu Açıksöz Gazetesi'nde yayınlandı. 12 Mart İstiklal Marşı'nın ilk Meclis'ce kabul edilişinin tarihidir. Marşın Hamdullah Suphi tarafından okundu. Milletvekilleri büyük bir çosku içinde İstiklal Marşı'nı dinlediler. İstiklal Marşı'mız 4 defa okundu, ayakta dinledi ve kabul edildi. İstiklal Marşı'nın her kıtası, her mısrası alkışlarla karşılandı. Meclisin o günkü heyecanı fevkalade idi. Bütün diller haykırıyordu; "Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet /Hakkı'dır Hakka tapan milletimin istiklal.

İstiklal Marşı'nın Destan Şairi Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nı meydana getiren ruhu 16 Haziran 1936 günü şu sözlerle anlatıyor Feridun Kandemir'e. "Yarabbi, ne heyecanlı, ne heyecanlı günler geçirmiştik. Hele Bursa'nın düştüğü gün. Ya Sakarya günleri... Fakat bir gün bile ümidimiz kaybetmedik. Asla üzüntüye düşmedik. Zaten başka türlü çalışabilir miydik ? Ne topumuz vardı, ne tüfeğimiz fakat ümidimiz büyüktü. "Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın/ Kim bilir belki yarın belki yarından da yakın." Bu ümitle, imanla yazılır. O zamanı düşünün imanım olmasa idi yazabilir mi idim. Zaten başka türlü düşünüp, başka türlü yazanlardan değilim. Bu elimden gelmez. İçimde ne varsa, bütün duygularım satırlarımdadır. O günler ne samimi, ne heyecanlı günlerdi. O şiir, milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir. Bir facia karşısında bunalan ruhların kurtuluş dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hediyesidir. O marş bir daha yazılamaz. O marşı bende yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek. O günleri yaşamak lazımdır. O milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bu millete bir İstiklal Marşı'nı bir daha yazdırmasın."

Milli Marşımız'ın her mısrası, her kıtası bizim gerçeğimizdir, bizim rüyamızdır. İstiklal Marşımız, İstiklal Harbi'miz iman dolu göğüslerin çelik zırhları eritmesidir. Kısaca İstiklal Marşı'mız milli tarihimizin, milli karekterimizi içinde taşıyan o günleri ve o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesile aktaracak bir destandır."

Emekli Öğretim Görevlisi Yıkılmaz'ın konuşmasının ardından Tekirdağ Valiliği tarafından hazırlanan İstiklal Marşı Özel Gösterimi izlendi.

Sonrasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Mehmet Akif Ersoy'un kabrinin ziyaretinin gösterimi izlendi.

Kabir Ziyareti Gösterimi'nin ardından İstiklal Marşını Güzel Okuma Yarışması'nda dereceye giren öğrencilerimiz tarafından İstiklal Marşımız okundu.

İstiklal Marşımız'ın okunmasının ardından İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma ile İstiklal Marşı ve Mehmet Akif'le ilgili Resim Kompozisyon Yarışmaları'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Öğrencilere ödüllerin verilmesinin ardından Tekirdağ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşımız konulu Dijital Tiyatro Gösterimi izlendi.

Programın sona ermesinin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Süleymanpaşa Namık Kemal Evi tarafından hazırlanan fotoğraf ve kitap sergisi gezildi.

 

Anma Programı'na Vali Yıldırım'ın yanı sıra Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutan V. Piyade Albay Ümit Bektaş, Başsavcı Soner Gül, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ve il protokolü katıldı.

12-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-2021

100. Yıl Mahallesi İnci Sokak No 17.19/1 59100 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ - 0 282 261 21 20 / 0 282 261 20 11 / 0 282 261 20 77 /0 282 261 08 36 / 0 282 261 53 79

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.