TEKİRDAĞ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesleki Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı Çerkezköy’de Yapıldı

Mesleki Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı Çerkezköy’de Yapıldı

“Eğitimden Üretime Sektör ve Eğitim İşbirliği” projesi kapsamında ilimizdeki mesleki eğitim paydaşlarının ve sanayi kuruluşlarının yetkilileri ile temsilcilerinin bir araya geldiği Mesleki Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonunda 14 Eylül 2017 tarihinde yapıldı.

                Toplantıya Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan,  Milletvekili Ayşe Doğan, Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, 11 İlçe Kaymakamı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, MEB Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Daire Başkanı Recep ALTIN,  İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Milli Eğitim yetkilileri, sektör temsilcileri ve iş adamları katıldı. 

                Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından başlayan toplantıda ilk olarak Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan bilgilendirme konuşması yaptı. İl Müdürümüz konuşmasında şunları söyledi:

“Mesleki eğitim; toplumsal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan mesleklerde kalifiye teknik elemanlar yetiştirilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin verildiği eğitimdir. Mesleki eğitimin amacı, toplumun hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda bireylere belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterliliklerinin kazandırılmasıdır. Ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Kalifiye elemanların bilgi ve becerisi, ekonomik başarının temelidir.

Kalkınmış ve refah düzeyini yakalamış bir Türkiye ancak ve ancak bilgili, iyi eğitilmiş ve meslek sahibi genç nesillerin varlığı ve gücü ile gerçekleşecektir. Üniversite mezunları, ülkemizde iş bulmakta her yıl biraz daha zorlanmaktalar. Diğer yandan bir meslek okulu mezunu ya da mesleki becerileri olan gençlerin iş bulmaları çok daha kolaydır. Nitelikli ara eleman yetiştirmekte meslek okulları ülkemizin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır.

                  Bu okullar eğitim süresince uygulamaya önem vererek, mezun olan gencin iş başı yaptığı gün, “Neyi-nasıl-ne zaman-nerede” yapacağını çok iyi bilmesini sağlar. Meslek eğitimi alan öğrenciler, gören, dokunan ve uygulayan elemanlardır. Hayata yaşıtlarından daha erken, bir adım önde başlarlar. Hayatlarını düzene koyma yolunda daha şanslıdırlar.

Ülkemizde genç nüfusun varlığı bizim için bir fırsattır. Bu fırsattan dolayı bizim daha hızlı hareket etmemiz, nitelikli kararlar almamız ve bu kararları da hızlı bir şekilde gerçekleştirmemiz gerekiyor ki genç iş gücünün hangi alanlarda mesleki eğitime ihtiyaç duyduğunu anlayabilelim. İhtiyaçlara göre eğitim planlarının yapılmasıyla toplumun, piyasaların ve sektörün taleplerine göre iş gücünün yetiştirilmesi daha da büyük bir önem arz ediyor. Ülkemizde eğitim ve genç nüfus, kalkınmanın en temel taşları olarak kabul edilmektedir. Her yıl sayıları milyonla ifade edilen gencimiz, eğitim sistemine katılıyor ve bu durum her yıl mesleki eğitime daha fazla önem vermemizi gerektiriyor.

 

 

Sonuç olarak, ülkemizin ilerlemesi ve gençlerimizin geleceği adına, onlara mesleki eğitim vermenin, el becerilerini geliştirmenin çok çok önemli olduğunun farkına varmalı ve eğitim sistemimizde bu noktaya dikkati çekmeliyiz. Başarılı olmak için önce “eğitim eğitim eğitim” gerekir. Ülkemizin kalkınması ancak mesleki eğitimin güçlenmesiyle sağlanır. Unutmayalım ki, MESLEKİ EĞİTİM MEMLEKET MESELESİ!”

                Ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci ve Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan konuşma yaptılar.

Toplantıda konuşma yapan Müsteşar Yardımcısı Sayın Ercan DEMİRCİ, mesleki ve teknik eğitimde asıl lokomotifin özel sektör olması gerektiği, sektörün sahip çıkıp öncülük ettiği mesleki ve teknik eğitimin ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında hayati önem taşıdığını belirtmiştir. Sayın DEMİRCİ ayrıca bu coğrafyada ahilik ve lonca sistemiyle gelişen büyük bir zenginliğimiz olan mesleki ve teknik eğitimin ülkemizin lokomotifi olması ve sektörle birlikte ayağa kaldırılması için bugünkü gibi bir koordinasyon içinde çalışmalara devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantı mesleki ve teknik eğitim ile ilgili bir sunum yapan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Osman Nuri GÜLAY ise mesleki eğitimin iyileştirilmesi yönünde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra öğrencilerimizin ahilik ruhu ile yetiştirilmesinin, milli ve manevi değerlerin öğretilmesinin mesleki eğitimin temel amaçları olduğunu belirtmiştir. Sektörün mesleki ve teknik eğitimde en önemli aktör olduğunu dile getiren Sayın GÜLAY mesleki ve teknik eğitimde sektörle işbirliğini her geçen gün arttırdıklarını ve bu uygulamanın meyvelerini de önümüzdeki yıllarda alacaklarını ifade etti. 

                Toplantının son bölümünde soru-cevap oturumu yapılarak katılımcıların soruları yanıtlandı.

                Toplantıdan sonra Özel Çerkezköy OSB Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki Teknik Eğitim Merkezi Bakanlık yetkililerince ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu.

                Ardından Çerkezköy’de 32 derslikli okul yaptırarak eğitime katkı sağlayan hayırsever Yusuf Şenel’in sahibi bulunduğu Yörükler Tekstil Fabrikası ve ardından tamamen yerli tasarım ve üretim yapan Hema Makine Kalıp ve Traktör Fabrikası ziyaret edilerek bilgi alındı.

15-09-201715-09-201715-09-201715-09-201715-09-201715-09-201715-09-201715-09-201715-09-201715-09-2017

100. Yıl Mahallesi İnci Sokak No 17.19/1 59100 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ - 0 282 261 21 20 / 0 282 261 20 11 / 0 282 261 20 77 /0 282 261 08 36 / 0 282 261 53 79

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.